Свидетелство за съдимост ще може да се получава и онлайн

С новата услуга ще се намалят чувствително опашките пред бюрата

04.11.2020 | 12:25 Редактор: Юлия Христова
Свидетелство за съдимост ще може да се получава и онлайн

Свидетелство за съдимост ще се заявява и получава онлайн чрез квалифициран електронен подпис (КЕП). Е-документът може да бъде заявен 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата на сайта на Министерството на правосъдието.

От услугата могат да се възползват всички български граждани, които не са осъждани и са родени на територията на страната. Електронните свидетелства за съдимост могат да послужат пред всяка институция или фирма и са на български и на английски език.

Така те ще могат да се използват и в чужбина. Заявяване за издаване на облачен КЕП може да се направи при доставчик на удостоверителни услуги у нас. Услугата може да се ползва и през мобилно приложение. То отговаряло на всички изисквания за информационна сигурност. Използва се автоматизирано разпознаване чрез технология за 3D биометрия на лицето през камерата на телефона и чрез документа за самоличност.

Мобилното приложение може да бъде свалено безплатно от Google Play или App Store на всяко смарт устройство, което работи с операционните системи iOS и Android. С новата услуга ще се намалят чувствително опашките пред бюрата по издаване на удостоверения за съдимост в условията на пандемия, пише "24 часа".

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК