Близо 70% от учителите у нас подкрепят дистанционното обучение

Как изглежда българското образование към днешна дата?

03.11.2020 | 20:46 Редактор: Калина Донкова

Близо 70% от българските учителите в гимназиалните и прогимназиалните курсове подкрепят дистанционното обучение. Това показва проучване на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа", проведено сред 6100 педагози.

Преподавателите в начален етап се разделят на две приблизително равни групи, като процентът на подкрепящите дистанционното обучение надделява.

За провеждане на учебните часове от разстояние са 53,1%, а другите 46,9% не подкрепят този начин на работа с децата. Сходен резултат оформят и детските педагози –  56,5%, срещу преминаване на детските градини в дистанционен режим.

Процентът при висшите училища е драстично по-висок – 70 на сто подкрепят обучението в електронна среда при студентите.

От 29 октомври до 12 ноември здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов разпореди нови мерки в страната в борбата с коронавируса. За този период са отменени присъствените занятия за учениците от гимназиален етап на образование.

От разстояние се провеждат и лекциите в университетите в цялата страна, както и извънкласните занимания. По-малките ученици продължават да ходят на училище, но при спазване на противоепидемични правила. Носенето на маски или шлемове в общите помещения на училищата, ограничаването на контактите между ученици, редовна дезинфекция и проветряване са задължителни мерки.

Как изглежда българското образование днес и какви са прогнозите? Разговор по темата с Юлиан Петров, председател на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа“ в предаването ‚,Директно‘‘ по Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК