Защитени ли сме от трудовото законодателство при работа от вкъщи?

Работодателят без право да намалява заплати при хоум офис на пълен работен ден

03.11.2020 | 20:39 Редактор: Калина Донкова

Работодателят няма право да намали възнаграждението на служителите си работещи от вкъщи при пълно работно време от 8 часа. Това обвиха от Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда".

Според Кодекса на труда работещите от вкъщи могат да определят сами почивките си и да организират работното си време. Организацията обаче трябва да позволява да бъдат на разположение по време на работния ден. При възникване на домашни задължения и непредвидени ситуации вкъщи, работният ден може да бъде удължен.

Инспекцията по труда има правомощия да посещава мястото, на което се полага труд, независимо къде се намира то. Работниците и служителите могат сами да поискат посещение в дома си със заявление до съответната дирекция "Инспекция по труда".

Контролните органи на ГИТ посещават работното място при задължително предварително уведомяване на служителя и с негово съгласие. Работникът обаче няма право на отказ на достъп по време на работно време без основание.

Домът на служителя, в рамките на регламентираните работни часове, може да бъде посетен и от работодателя или негов представител с цел проследяване на качеството и условията на работа.

Коронавирусът промени начина на работа в целия свят. В опит да бъде овладяна здравната криза, работодателите масово прекратиха дейността на служителите си в бизнес офисите и преминаха в режим на работа от разстояние.

Така нареченият хоум офис породи и множество въпроси около себе си – в какви условия се извършва трудът, кой заплаща допълнителните разходи като отопление, консумативи и други, както и достатъчно ефективна ли е работата от разстояние.

Разговор по темата с д-р Мария Титопулу, експерт по безопасност при работа в предаването ‚ "Директно" по Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК