Експерт: Не след дълго в Европа може да има голям терористичен акт

Според Славчо Велков европейските лидери не разбират политическия ислям

02.11.2020 | 21:41 Редактор: Георги Камарашев

"Това, което в момента се случва, се дължи на дълбокото непознаване на специфична проблематика, каквато е религията и нейните особености. Аз съм автор на един печален израз - че Европа е бременна с тероризъм и много бавно и мъчително ще се освобождава от него".

Това заяви в ефира на "Денят ON AIR" експертът по национална сигурност Славчо Велков във връзка с нарастващата вълна на религиозен екстремизъм в Европа и последния атентат, осъществен в Ница.

По думите му всичко това, което наблюдаваме в Европа, е естествен резултат от дълбокото пренебрегване на фундаментални въпроси на миграционната политика в някои държави.

"Сега в момента ние сме в дните на рождения ден на пророка Мохамед. Тези тържества трябваше да се честват във Франция. Мюсюлманската общност ги отмени в знак на съпричастност. Това не означава, че тези, които изповядват ултраконсервативни идеологии, няма да ги отбележат. Това, което виждаме в Европа, ще продължава. Не след дълго, големите организации, като Ислямска държава, ще напипат пулса, ще започнат да пробват условията за провеждане на нещо много по-сериозно", коментира експертът пред Bulgaria ON AIR.

Според него ако не се предприемат адекватните мерки, гражданите на Стария континент ще бъдат свидетели на мащабна терористична акция. Той изрази мнение, че заради коронакризата публичността на глобалния тероризъм е пострадала. Огромният проблем пред европейските лидери било неразбирането на политическия ислям.

"Европа няма обща стратегия за сигурност. Ние трябва да се замислим върху ефективността на системите ни за сигурност. Извършителят от Ница е преминал през няколко европейски държави свободно, без да бъде задържан. В случая в Ница без съмнение има някаква логистика. Терористът не е имал европейски документ за самоличност. За да стигне от Северна Африка до Франция, значи има замисъл, поръчителство и някаква организация", категоричен бе експертът.

Велков подчерта, че фундаменталистите имат различен поглед към света, коренно различен от цивилизования такъв. Той изрази мнение, че има червени линии, които не трябва да бъдат преминавани и прогнозира бъдещ конфликт между религиите поради липса на разбиране на концепцията за свобода на словото в радикалния ислям.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК