Лекар: Част от външната среда влияе върху рака на белите дробове

Ноември е месецът, посветен на борбата с коварната болест

02.11.2020 | 17:06 Редактор: Радостина Димитрова
Лекар: Част от външната среда влияе върху рака на белите дробове

Ноември е месецът, посветен на борбата с рака на белите дробове. Целта е да се повиши информираността на обществото за едно от най-разпространените злокачествени заболявания, както и възможностите за ранна диагностика и съвременно лечение.

Над 4200 нови случая на карцином на белия дроб се регистрират у нас всяка година. При 70 процента от пациентите заболяването се диагностицира в напреднал стадий, казва онкологът д-р Росица Кръстева. По думите ѝ причините за появата на заболяването е генетична, подчерта тя пред БНР.

"Ние все още не можем да разберем защо при едни хора има, а при други няма. Открили сме, че част от външната среда по някакъв начин влияе", обясни д-р Кръстева.

Рисковите фактори са активно или пасивно тютюнопушене, радиоактивна среда, наличие на азбест или фамилна обремененост. Ранното откриване на заболяването е от ключово за лечението, каза д-р Кръстева и добави, че в България достъпът на пациенти до съвременно лечение е изключително добър, а за имунотерапия ние имаме всички възможности и Здравната каса реимбурсира лечението.

Ковид пандемията е накарала част от пациентите да занемарят лечението си, отчитат специалистите. Затова големи фармацевтични компании поставят акцент върху насърчаването на пациентите да  възобновят посещенията си при специалистите.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК