Шефът на IV Градска болница пред ON AIR: Грешката е повече от фрапантна (обновена)

Вместо пациентът да бъде приет за 15 мин., той стои два часа, абсолютно недопустимо, посочи той

01.11.2020 | 13:49 Редактор: Юлия Христова

Бусове на полицията, таксиметрови коли и частни линейки да помагат на спешната помощ в София, която се задъхва от лавината болни. Болниците не може да не приемат пациенти без ПСР тест за Ковди-19. Това обяви министърът на здравеопазването професор Костадин Ангелов. Заради подобен случай - министърът иска оставката на директора на IV-та градска болница в София. 

Грешката е повече от фрапантна. Съжалявам и не знам защо това се е получило. Пациентът е докаран с линейка, с доказан Ковид-19. Това каза ексклузивно пред Bulgaria ON AIR директорът на IV-та градска болница доц. Аркади Иванов.

"Мъжът е имал дихателна недостатъчност, болки в корема. Вместо да бъде приет за 15-20 мин е стоял 2 часа пред лечебното заведение. Абсолютно недопустимо за мен. Ако медицинското състояние на пациента е такова, че той е в тежко състояние, то с Ковид и без Ковид, той подлежи на хоспистализация", допълни доц. Иванов.  

Твърди, че болницата има изготвен алгоритъм за лечение на болни от Ковид-19. 

"Нямам обяснение, защото алгоритъмът при нас функционира. Тук има голяма доза субективен фактор", посочи още той.

В болницата от 26 октомври имат разкрит сектор за Ковид болни с 8 легла. За първи път се стига до подобен случай. Признава, че не е необходимо пациентът да носи на хартия резултат от PCR тест.

Пропукването в системата ня болницата обяснява с несработване на отделните екипи.

Не крие, че проблемите са и заради страха от заразяване. За приемането на пациент с Kовид-19 е необходимо време за подготовка на лекаря.

"20 минути са. Mоже би повече време трябва, но 20 минути не са два часа. Работим в условията на война", категоричен е доц. Иванов. 

Днес в болницата бяха приети още двама души с Ковид-19 и така капацитетът от 8 легла се запълни. 

Жизнените показатели на въпросния пациент се подобряват, той е настанен в Ковид сектора на болницата. Предстои медицински одит да извърши проверка. Пациентски отганизации са категорични, че е недопустимо пациенти с доказан Ковид-19 да не бъдат приемани в болниците. От утре министър Ангелов започва и лични проверки за това как работят болниците в условията на пандемия. 

Началникът на Отделението по Анестезиология и Интензивно лечение в болницата в София д-р Панчо Панчев е гласът от телефона от записа в репортажа, излъчен по обществената телевизия. Той изисква от дежурния лекар от Спешна помощ писмени документи за докарания с линейка пациент с кронавирус. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Горкия, добре че се подобрява Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Добре, че се оправя човека. Егати системата... Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
Така е когато здрвето е превърнато в търговия . Сигнализирай за неуместен коментар