Жълт код за силен вятър за 10 области в страната

В събота от северозапад ще проникне нова хладна вълна

30.10.2020 | 07:21 Редактор: Георги Камарашев

Ветровито ще бъде днес в по-голямата част от страната. Предупредителен жълт код за силен вятър е обявен за 10 области на Северна и Централна България. Опасно силни пориви, със скорост до около 80 км/ч, са в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Пазарджик и Пловдив.

В събота от северозапад ще проникне нова хладна вълна. Ще превалява дъжд, а по планините сняг. Минималните температури ще бъдат от 3 до 8 градуса, по Черноморието до 11. Това прогнозира синоптикът на Bulgaria ON AIR Владимира Илиева.

И по Черноморието ни ще бъде предимно облачно с превалявания от дъжд. Преди обед ще има слаби валежи над източните райони и разкъсани облаци на запад. Следобед постепенно облаците ще се увеличават и над Северна България ще завали дъжд, а по планините, над 2000 м - сняг. Вятърът ще бъде засилен от северозапад със скорости до 50 км/ч. Максималните температури ще бъдат от 14 до 19 градуса.

Над планините ще има облаци с валежи следобед над Рила и Родопите. Над 2500 м ще има тънка снежна покривка, 1-3 см. Вятърът по високите части, над 2200 м, ще бъде силен от северозапад до 60 км/ч, в ниските части от северозапад - до 50 км/ч. Максималните температури на 2500 м височина ще бъдат около 0,1 градуса, а на 1500 м - 4,5.

В неделя над Източна България ще бъде облачно и дъждовно, а на запад ще има слънце. В понеделник и във вторник ще се установи хладно време с дъждове по Черноморието. Дневните температури ще достигат стойности от 13 до 18 градуса. В сряда ще вали над западните и над южните райони.

Вижте цялата прогноза във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК