Тютюневият бранш настоява за повишаване на акциза върху цигарите

Искането е за увеличение с 3% от средата на следващата година

29.10.2020 | 16:30 Редактор: Георги Камарашев
Тютюневият бранш настоява за повишаване на акциза върху цигарите

Тютюневият бранш настоява за повишаване на акциза върху цигарите с 3% от средата на следващата година. Това се случи по време на заседанието на бюджетната комисия в парламента, на което се обсъждат промените в данъчните закони за догодина. Представители на бранша обосноваха желанието си с факта, че акцизната ставка у нас е най-ниска в Европа, а при предстоящото ѝ увеличаване с новата европейска директива, това ще доведе до шоково поскъпване на тютюневите изделия и ще увеличи контрабандата.

България има най-ниската акцизна ставка за цигарите от 90 евро за хиляда къса, докато в останалите европейски държави тя отдавна е над 100 евро, съобщи пред депутатите Кирил Георгиев от една от тютюневите компании. Той изрази мнение, че за да се избегне драстичен ръст на цените на цигарите след време, увеличението на акцизите – следователно и при цените, трябва да започне от догодина, предаде БНР.

Людмила Петкова от Министерството на финансите припомни, че последните разговори по промяната на директивата за акциза върху тютюна са от първите месеци на тази година и всяка промяна трябва да се приеме единодушно от всички страни членки.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК