fallback

Ще научаваме чрез SMS дали сме под карантина

Мярката ще заработи до няколко дни

29.10.2020 | 12:36 Автор: Тодор Петров

Изследвалите се за коронавирус, които са дали положителни проби, ще научават чрез SMS дали трябва бъдат под карантина. Мярката ще заработи до няколко дни.

Това обяви зам. -министърът на здравеопазването Жени Начева по време на брифинг на Националния оперативен щаб в Министерския съвет.

"Всички лаборатории въвеждат телефонните номера на пациентите си. След това те ще се подават в информационната система лицата с положителни резултати и те ще получават автоматично съобщение, за да вземат мерки да се самоизолират", разясни Начева.

Информацията ще се подава и в РЗИ автоматично. Инспекторите ще издирват контактните лица на положителните случаи и ще им въвеждат номерата, за да могат и те да получат sms, че са имали контакт със заразени.

"Когато се проучи болният, информацията за контактните лица се качва в информационната система. Тогава личният му лекар получава информация. Тези предписания, след като бъдат разпечатани и подпечатани, трябва да бъдат разнесени", обясни шефът на СРЗИ д-р Илонка Маева.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback