Франция – кошмарът се завръща

Инициативата „Три морета“ и България

25.10.2020 | 14:00 Редактор: Таня Харизанова

Убийството на учителя Самюел Пати в Париж предизвика вълна от протести в цялата страна. Властите го характеризираха като "ислямски тероризъм". Тлее ли ислямския екстремизъм под повърхността на ежедневието ни, успокои ли се Европа след поредицата атентати през последните години и какво предприема срещу радикализацията?

18-годишният чеченец със статут на бежанец, роден в Москва, уби френски учител в градче, северозападно от Париж, след което бе застрелян от полицията. Учителят Самюел Пати е 259-та жертва на вълната от атентати на джихадисти във Франция от 2015 г. насам, изчислява АФП. Тя започна с кървавото нападение през януари 2015 г. срещу редакцията на списанието „Шарли Ебдо“, заради публикувани карикатури на Мохамед. Сега в случая отново се намесват карикатури на Мохамед. Френските власти обявиха убийството като ислямски тероризъм. В студиото е експертът по сигурността проф. Николай Радулов, преподавател в НБУ.

Обвинение за активно мероприятие за проваляне на визита в Естония, свързана с инициативата „Три морета“ и българското домакинство, разпореждане от премиера службите да проверят тези твърдения на президента, заявление от кабинета на президента, че МВнР е било против, а от външното ведомство, че българското домакинство на инициативата ще се реализира. Цяла седмица словесни двубои между институциите.

Какво обаче представлява самата инициатива „Три морета“, какво е мястото на България в нея и защо междуинституционалните сблъсъци покрай тази инициатива са толкова големи или тя просто попадна във войната между институциите? Говорим с Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения и бивш зам.-външен министър.

Разговорите можете да гледате в предаването „Брюксел 1“ на 23.10.2020 от 17.30 часа.