Синдикати и работещи на протест срещу планираните промени за извънредния труд

Предвижда се увеличаване на лимита му от 150 на 300 часа

28.10.2020 | 19:25 Редактор: Ивет Арабова

Синдикати и работещи на протест срещу планираните промени в Кодекса на труда. Измененията предвиждат двойно увеличаване на лимита на извънредния труд - от 150 на 300 часа.  Божидар работи като системен оператор. При него винаги се е плащал извънредния труд, но не така стоят нещата навсякъде. 

"Имам много приятели, които работят в други сфери и те доста често се оплакват, че там не им плащат определените часове, нямат никакви бонуси", каза Божидар Илиев. 

Според работодателите е по-добре да има възможност за повече извънредни часове. Увеличаването на извънредния труд е в ущърб на работещите и най-вече на хората, които упражняват рискови професии, смятат от КТ "Подкрепа". С този мотив десетки работници изразиха недоволството си пред сградата на парламента.  Хората са категорични – промените в Кодекса на труда са против интересите на работещите. 

"300 часа годишно е прекалено много. Занимавам се с поддръжка на язовири и чистене на реки, представяте ли си, цялото това нещо не се плаща", сподели Павел

Предложението вече е гласувано на второ четене през социална комисия, очаква се да се разгледа и на второ четене в пленарната зала.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК