Математик от НОЩ очаква 60 000 заразени през ноември

"Месецът ще бъде критичен, числата не са весели", посочи проф. Витанов 

26.10.2020 | 13:52 Редактор: Тодор Петров

14,5% са новозаразените с Ковид-19 от всички изследвани за денонощието. Новите случаи са 327 при направени 2257 PCR теста. Има и още 11 заразени медицински служители.

Според математика от Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов, оптимистичния сценарий за ноември е за 60 000 новозаразени.

"Ноември ще бъде критичен месец, там ще се заложи тенденцията за зимните месеци до март. Числата не са много весели, говорим за над 60 000", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

"Оптимистичният сценарий винаги се надхвърля. Моят призив е предприемем усилия този път да не го надхвърляме, защото вече стават опасни", каза още проф. Витанов.

На следващите епидемични карти ще се появи нов цвят – тъмнолилав. Той означава опасност от дълготрайно бързо нарастване на броя на случаите.  "За нас ще бъде постижение ако се върнем към червената карта и да няма лилави зони, това обаче трудно ще стане през следващите седмици", добави Николай Витанов.

Редица общини в страната вече забраниха плановия прием в болниците, а пациентите трябва задължително да се консултират със своя лекуващ лекар, тъй като нерядко плановите случаи се превръщат в спешни, обясни зам.-председателят на Българската болнична асоциация д-р Андрей Марков. 

"Планирането на лечебния процес може да бъде извършено само от лекуващия лекар, това е изключително важно, защото болен може да бъде лекуван планово, защото това зависи само от неговия лекуващ лекар", обясни д-р Марков.

Българският лекарски съюз се обяви категорично срещу тази мярка. Според д-р Иван Маджаров по този начин се рискува да се повтори ситуацията от пролетта и много пациенти да останат недиагностицирани и лекувани със закъснение. 

"Ние неслучайно се борехме да се осигурят средства да могат да се правят PCR тестове на входа на болниците за планови пациенти, за да се гарантира безопасността на всички, за да не се нарушава нормалната работа", oтбеляза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 

1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 6 месеца
Николай Витанов е ор паникьорите, които постоянно насаждат страх. Сигнализирай за неуместен коментар