Иван Нейков: Всяко четвърто дете в България живее в бедност

Той изтъкна, че в доклад, изготвен от правителството, има изключително тревожни данни за социалната ни сфера

23.10.2020 | 21:30 Редактор: Георги Камарашев

Днес социалният министър каза, че очакваме нови начини за увеличение на пенсиите. Какви са възможностите на повишаване на доходите на пенсионерите? Темата коментира бившият социален министър Иван Нейков.

"Много от действията, които се предприемат, ерозират пенсионния ни модел. Те го променят по много тревожен начин. От всички мерки, има само едно предложение, което се базира на закона. Това е годишната актуализация от средата на годината, която е базирана на швейцарското правило. 2 млрд. лева отиват за административно увеличение на пенсиите. От догодина голяма част от пенсионерите ще получават една и съща пенсия. Един човек, който е работил 30 години, плащани са му осигуровки, и друг, който е работил 10-15 години, не са му плащани осигуровки, накрая получават една и съща пенсия", заяви Нейков в студиото на "Денят ON AIR".

Експертът подчерта, че всяко четвърто дете в България живее в бедност. 

"Преди няколко дни излезе един доклад, изготвен от правителството, който трябва да убеди Европейската комисия, че се нуждаем от 11 млрд. евро за следващия период. В този доклад пише, че 26% - на практика всяко четвърто дете в България - живее в бедност. Това е самоубийствен доклад. В него пише, че 47% от всички 15-годишни деца в България са функционално неграмотни. На 83-то място в света сме по качество на образованието. В бюджета няма дума какво ще се направи за подобряването на това положение. Няма и дума какво трябва да се направи, за да се подобри ситуацията", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

По думите му пенсионният ни модел започва да прилича на този в средноазиатските държави - всички да получават еднакви пенсии.

"Това може да го измисли само някоя изостанала администрация. Говорим за едно административно бъркане в модела. Не им стигат парите на хората, значи трябва да дадем повече? Трябва да се помогне на човека, но не като се пипа пенсията. Като не стигат парите, има социално подпомагане. През последните няколко години намалявахме зависимостта на бюджета на НОИ от републиканския бюджет. Сега с това решение отново се връщаме на близо 50%. Догодина 12 млрд. лева ще отидат за пенсии. 5 млрд. ще бъдат от данъците на хората. Това отново е разрушаване на самия модел", категоричен бе специалистът.

Нейков каза още, че размерът на пенсиите е инструмент. Според него няма логика да се дават по 50 лева месечно на всеки пенсионер без значение на статуса и качеството на живот.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК