Търсят доброволци за болницата в Силистра, инфекциозното в Перник - пълно

Проф. Габровски: Ако не променим нещо, ще расте броят на заразените и починалите

23.10.2020 | 18:45 Редактор: Ивет Арабова

Всеки шести направен тест за коронавирус у нас през последните 24 часа е бил положителен. Това сочат данните на Единната информационна система. С растящия брой на нови случаи се задълбочава и кризата в болниците.  В болницата в Шумен в момента има девет болни лекари и четирима, които са под карантина, както и 16 болни и карантинирани медицинските сестри. В болницата недостигат и легла. Заради недостига вътрешното отделение в болницата във Велики Преслав трябва да се преобразува в Ковид отделение. 

Пълно е и инфекциозно отделение в многопрофилната болница в Перник. Заради недостига на медици болницата в Силистра търси помощ от доброволци. Лечебното заведение там има нужда не само от медици, но и от неквалифициран персонал. В отделението, където се настаняват пациентите с коронавирус, работят 9 сестри, 6 от които попадат в рисковата група - над 65 години. 

"Кадрите бяха проблем и преди Ковид-19, а сега стават още по-тежък проблем, защото дори и да са по-малко тези пациенти, те са много тежки за обслужване", сподели д-р Даниела Костадинова.

Първият, който е откликнал на апела за помощ в Силистра, е учителят по физическо Валери Тончев.  "Ние трябва да израснем самите като граждани, да бъдем съпричастни един към друг. Защото днес може един от нас да е болен, утре може друг да е болен, ние трябва да си помагаме, за да можем да излезем всички заедно от тази пандемия", коментира учителят.

Според зам.-директорът на "Пирогов" професор Николай Габровски, 10% от леглата във всички болници трябва да се обособят за лечение на Ковид-19. Лечебните заведения трябва да разпределят работата по лечението на пациентите. 

"Разрастването на инфекцията става с такива темпове, че ако доскоро е било нещо чуждо, някаква статистика, която не ни е касаела, ние ще познаваме хора, от нашето обкръжение които са били заразени. Що се отнася до смъртните случаи, те са функция на общия брой. Ако не променим нещо, ще расте броят на смъртните случаи, както и на заболелите", посочи проф. Габровски. 

Само за седмица настанените в интензивни отделения заради усложнения с коронавирус са се удвоили.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК