11,2% от българите отказват да ваксинират децата си

Защо противогрипните ваксини пораждат голям интерес тази година?

20.10.2020 | 20:42 Редактор: Калина Донкова

11,2 % от семействата у нас не искат категорично да ваксинират децата си. Това показват данни от проучване на Института по обща медицина и Първа детска консултативна клиника, направено в столицата и по-големите градове в страната. Малко над 80 на сто от анкетираните са заявили, че са поставили всички задължителни ваксини на децата си.

Останалите 7 процента все още не са ги завели за ваксинация, но възнамеряват да го направят. Според специалисти отказът от задължителни ваксини създава сериозно предпоставки за поява и разрастване на различни епидемии.

Въпросът с противогрипните ваксини, които не са задължителни, разделя обществото в двете крайности. Пандемията от коронавирус увеличи многократно търсенето на такива препарати. В сравнение с миналата година те са с 10 000 повече, но бройката е недостатъчна, коментират фармацевти.

Скептицизмът към имунизациите в световен мащаб обаче вече дава отражение, категорични са специалистите. В последните години наблюдавахме връщането на някои отдавна забравени заболявания в различни точки на света. В същото време преди малко повече от месец Африка обяви, че вече е чиста от полиомиелит, именно благодарение на ваксините.

Как ни помагат ваксините и защо са повод за конспирации?

Разговор по темата с имунолога проф. Красимир Методиев в предаването "Директно‘‘ по Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК