Не се предвижда цялостно затваряне на училища, увери министър Вълчев

Засега няма преподаватели, които да отказват да идват на работа заради страх от вируса

20.10.2020 | 16:46 Редактор: Ивет Арабова
Не се предвижда цялостно затваряне на училища, увери министър Вълчев

Не предвиждаме цялостно затваряне на училища в системата на образованието. Както и досега, отделни паралелки ще се карантинират там, където се достигнати праговите стойности. Където областта е в червено, ще предложим локални мерки – затваряне на повече класове, едно училище. Може да се наложи и затварянето на повече от едно училище. Това заяви министърът на образование и науката Красимир Вълчев във връзка с работата на училищата в условия на епидемична обстановка.

Министър Вълчев увери, че властите следят обстановката в страната и най-вече там, където има образувани клъстери. Засега най-тревожна се оказва обстановката в училище "Св. Седмочисленици“ в Търговище. Там, с решение на министъра, пети и дванадесети клас преминават временно към обучение изцяло в електронна среда.

"Следим ситуацията, няма да се вземат по-рестриктивни мерки, трябва да се спазват сегашните. Призоваваме за по-стриктното им спазване. Очевидно част от проблемите идват от там, че последните седмици и месеци не спазвахме достатъчно мерките“, смята Красимир Вълчев.

Засега не са предвидени промени в учебните графици. Статистиката показва, че от началото на година 289 учители са дали положителна проба за Ковид-19, учениците са 286. От думите на Вълчев стана ясно, че засега няма преподаватели, които да отказват да идват на работа заради страх от вируса, информира БГНЕС.

"Носенето на маски помага, не е толкова трудно да се спазва“, призова още Вълчев.

В областите с червен индикатор се забраняват екскурзиите на ученици с преспиване, еднодневните пътувания обаче остават. Родителските срещи в тези области също могат да се провеждат онлайн. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК