fallback

"Активни потребители": Сандвичите в будките до училищата - пълни с Е-та

Търговците предлагат основно приготвена на място храна

16.10.2020 | 10:30 Автор: Георги Камарашев

Сандвичите, които се продават в будките около училищата, са пълни с Е-та и палма. Това показва проучване на асоциация "Активни потребители", извършено в шест града на страната - София, Варна, Перник, Велико Търново, Благоевград и Шумен.

36 вида продукти на различни фирми са били изследвани. Специалистите са открили, че в тях има средно по 20,5 броя Е-та, като рекордьорът е сандвич с 35 Е-та.

Председателят на асоциацията Богомил Николов е на мнение, че причината за това е натрупването им. Само в хляба се съдържали по 2-3, в колбасите- 3-4, отделно имало и в сосовете. На другия полюс пък бил продукт с моцарела, който съдържа само 5 добавки. Половината от сандвичите пък са с палмова мазнина, като обикновено тя се влага от имитиращ млечен продукт или сос, сочи още проучването.

Проучването показало, че търговците предлагат основно приготвена на място храна - пици, дюнери, тостове, принцеси, хотдог или сандвичи. Експертите са установили, че повечето продукти се съхраняват не в хладилник, а по рафтовете, предаде "Монитор".

"Това е лоша практика и контролните органи трябва да обърнат внимание на това", коментира Николов.

Анализът на етикетите показва, че от 36 сандвича едва 12, или 1/3, имат коректно и цялостно описание на етикетите. При останалите най-често само се описват само съставките - хляб, кашкавал и др. Що се отнася до зеленчуците пък, изследването сочи, че те са масово пренебрегнати.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback