Гешев: Нямам право да искам оставки

Главният прокурор се отчете пред депутатите в пленарната зала

15.10.2020 | 17:41 Редактор: Георги Камарашев

8-месечен отчет представи главният прокурор пред депутатите. В доклада си обвинител номер едно засегна разследванията срещу президентските съветници и ключови бизнесмени.

"В тях се съдържат почти всички знакови фигури след 89-та година, документи, касаещи и магистрати, и криминални хора", заяви главният прокурор.

Отговорът на Гешев обаче не се хареса на БСП. Мотивите: в него имало много статистика и малко отговори. Нямало яснота защо прокуратурата все още не е установила дали аудиозаписите с гласа, наподобяващ този на премиера, са автентични или не. Същият отговор от БСП поискаха и по друга проверка над министър-председателя.

"Вие казвате, че разполагате с пълна справка за Барселона, аз обаче не разполагам с резултат и това е проблем. Сватби, разводи и всякакви маймунджалъци, но нямате резултат. По моята логика вие не вършите работа и по същата логика хората отвън искат оставка", каза Антон Кутев.

На призивите за оставка управляващата партия реагира така: 

"Многократно се чуваха призиви за оставка. Едните не успяха, смятам, че и другите ще бъдат безплодни. Дори по само една причина, че не вие избирате главния прокурор", заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ.

А главният прокурор отговори:

"Доста е трудно когато задаваш политически въпроси, да отговарям юридически. Аз нямам право да искам оставки", каза той.

Освен критики към работата му, от БСП имаха забележки и към контрола над обвинител номер едно. Депутатите от левицата поискаха да узнаят и защо Делян Пеевски не е разследван за аферата с КТБ. Иван Гешев отговори, че получателите на кредити не са предмет на делото. 

В крайна сметка докладът на главния прокурор беше приет със 117 гласа "за". 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК