Фандъкова нареди масови проверки за спазването на мерките на пазарите

Дончо Барбалов обясни, че не се обмисля затварянето им на този етап

13.10.2020 | 18:56 Редактор: Ивет Арабова

Масови проверки по закритите пазари в София дали се спазват противоепидемичните мерки - това нареди столичният кмет след завишаването на броя на новозаразени хора с Ковид-19. Клиенти и продавачи обаче негодуват от наложените правила. 

Еднопосочно движение с вход и изход, дезинфектанти и задължителни маски – така изглежда Женският пазар в столицата по време на проверката на служители от инспектората, общината и полицията, за това дали се спазват противоепидемичните мерки. 

"Ние се насочваме към пазарите, защото те са общински дружества и за нас е много важно те да дават пример – положителен, в спазването на всички противоепидемични мерки", обясни зам.-кметът на София Дончо Барбалов.

Продавачи и купувачи обаче недоволстват, най-вече от въведеното еднопосочно движение в тържището. От управата обясниха, че спазват заповед на здравния министър. 

"Най-честите проблеми са, че той си купува в началото на пазара и после иска да излезе оттук, защото му е по-удобно, но заповедта е такава, че пазарът трябва да има 1 вход, 1 изход. И ние сме се съобразили – изпълнили сме заповедта на 100%, независимо дали е удобно на някого, или не. Здравето на клиентите и търговците е най-ценното и най-важното за нас", подчерта директорът на пазари "Възраждане" Драгомир Димитров.

Глобите за хора в закритите пазари, които не носят маска, е 300 лева, а за юридическите лица - по преценка на общинските служители. За момента не е предвидено затваряне на тържищата заради завишения брой на заразени с коронавирус. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка(Архив): Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК