НОИ алармира: Може да не стигнат парите за пенсии

На първо място сред факторите са демографските процеси

12.10.2020 | 11:24 Редактор: Тодор Петров
НОИ алармира: Може да не стигнат парите за пенсии

Приходите от осигурителни вноски за Държавното обществено осигуряване може да не са достатъчни, за да покрият разходите за пенсии, обезщетения и помощи. 

Има редица фактори, които увеличават вероятността от такава опасност. Това предупреждават експертите на НОИ в свой анализ за стратегическите рискове пред управлението на държавното обществено осигуряване в периода след 2020 г.

Според анализа на първо място сред факторите са демографските процеси. Прогнозите за населението сочат, че през 2020 г. коефициентът на възрастова зависимост в старшите възрасти (населението на 65 и повече години на 100 лица от населението на възраст от 15 и 64 г.) ще достигне 34,30, предава "Монитор".

Това означава, че на всеки 100 лица на възраст между 15 и 64 г. се падат 34 лица на 65 и повече години. В дългосрочен план тенденциите не са оптимистични – очаква се стойността на това съотношение да достигне близо 45 само за период от две десетилетия, а през 2050 г. да надхвърли 52, посочват в анализа си от НОИ.  

При сегашното законодателство  очакванията са балансът на ДОО да остане отрицателен (разходите да останат по-високи от приходите) за целия период от 2019 г. до 2070 г. При 3,3% от БВП, дефицитът в ДОО се очаква да нарасне до 4,8% от БВП в края на периода.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страница ни във Facebook ТУК

4
1 rate up comment rate down comment 0
Илияна
преди 3 месеца
С такъв диктатор като Боко така ни се пада. След десет години жив България няма да я има дори и като име Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 месеца
2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 месеца
То на всеки работещ трябва да му е ясно, че пенсия никога няма да получи. Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
popa
преди 3 месеца
Пъдете още младите в чужбина! Нека тук да работят и живеят пенсионерите докато ги запъприте! Толкова просташки тази държава не беше управлявана! Никой не се интересува от младите и да им създаде условия да живеят и творят тук. Важни са кражбите и личното забогатяване пред интереса на нацията! ПРЕСТЪПНИЦИ ! Сигнализирай за неуместен коментар