БСП прие предложеното от Нинова Изпълнително бюро на партията

То ще се състои от 21 членове както досега

11.10.2020 | 14:40 Редактор: Ралица Братанова

Националният съвет на БСП прие предложеното от Корнелия Нинова Изпълнително бюро, което се състои от 21 членове, както досега. 

Петима зам.-председатели ще има БСП. Това е предложението на лидера на левицата Корнелия Нинова пред Националния съвет на партията, който заседава в момента. Кристиан Вигенин поема международния ресор, Владимир Москов – местната власт, Атанас Зафиров – коалиционната политика, а Янаки Стоилов ще е председател на комисията по идейно развитие и зам.-председател.

" Янаки Стоилов си е направил самоотвод с аргумента, че не може да заема ръководен пост и да ръководи подобна комисия в рамките на Националния съвет.

Петият зам.-председател е Ирена Анастасова, която ще отваря за публичните политики. Предложенията на Нинова бяха одобрени от пленума със 136 гласа “за” и 9 “въздържали се”.

Корнелия Нинова обяви, че предложението е базирано на пет принципа: 

-хора с професионален опит и експертиза във всички власти – законодателна, изпълнителна, съдебна и местна 

-представители на различните секторни политики и съсловия – учители, лекари, юристи, конституционалисти, икономисти, дейци на културата, инженери, финансисти, експерти в екологията, транспорта и вътрешен ред и сигурност

-баланс между приемственост и обновление – половината от предишното бюро, половината нови членове на ИБ 

-възрастов баланс – опитни, средно поколение и млади - най-възрастният член на ИБ е проф. Радослав Гайдарски на 82 години, а най-младият е Стефан Бурджев на 32 г.; 

-представители от шестте региона за планиране в България, за да има балансирано регионално представителство.

Увеличават се заместник-председателите, които Нинова натоварва с отговорности. От четирима досега, стават петима. Увеличава се и броят на секретарите - от един на двама.

Няма да има зам.-председател по организационните въпроси. 

В структурата и щата на "Позитано" ще има началник на отдел "Организационен", който ще бъде на пряко подчинение на председателя на партията, съобщи Нинова.

Един от новите моменти в работата на ИБ е въвеждането на правила за работа на групата на БСП в Европейския парламент.

Отсега нататък избраните от социалистическата партия евродепутати следва всеки първи вторник от месеца да присъстват на заседанието на Изпълнителното бюро.

На него те трябва да представят отчет за свършеното през изминалия месец и план за работа, който да се одобри и съгласува с ИБ – текстове за резолюции, планирани проекти, мероприятия (конференции, семинари, обучения), инициативи, дейности, важни гласувания, официални връзки с други групи и организации. 

"Провежданата политиката следва да е в унисон с националната политика на БСП и да е тясно координирана и одобрявана от ръководните органи на партията", заяви председателят на БСП.

Вижте още в репортажа на Натанаил Раичков.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
Е, те я збраха, сега ставаше да не се съгласят с нея. Сигнализирай за неуместен коментар