Бюджетът за пътна безопасност е 0 лева

Това заяви в ефира на "Денят ON AIR" Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики

08.10.2020 | 21:43 Редактор: Георги Камарашев

Може ли шумната маркировка да намали с 40% риска от катастрофи? Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики потърси отговора на този въпрос.

"Много зависи какво разбираме под шумна маркировка. Например, има напречна шумна маркировка, която се използва извън населените места. Ние сме силно обезпокоени от качеството на маркировките, които се полагат по пътищата ни", заяви Русинова в ефира на "Денят ON AIR".

По думите ѝ качеството на маркировката в цялата страна е незадоволително. 

"Има множество монтирани в страната знаци, които не са регламентирани. В малките населени места всеки слага където му падне. Недопустимо е някой да печели от здравето на хората. Същественият въпрос е какво е качеството на пътната маркировка. Българските граждани заслужават повече от това, което им се предлага, защото те плащат за това нещо", коментира експертът пред Bulgaria ON AIR.

Русинова отбеляза, че са предвидени 30 млн. лв. за мерки за пътна безопасност.

"Следващата година трябва да бъдат заложени още 30 млн. лв. в бюджета за мерки за пътна безопасност. В момента бюджетът за пътна безопасност е нула лева. Ние настояваме поне за републиканската пътна мрежа това да се случи", подчерта специалистът.

Според Русинова отговорът на въпроса за превенцията на катастрофите по пътищата в страната е комплексен. Тя подчерта, че човешкият фактор е важен, но и средата трябва да се промени.

"Очакваме скоро да излезе новият Закон за движение по пътищата. Имам усещането, че колегите работят съсредоточено върху него и новият продукт ще е добър. Държавата трябва да насърчава хората да подновяват безопасното си придвижване. Високата смъртност по пътищата е недопустима цена за мобилността", категорична бе Русинова.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК