НАП: Хиляди нарушения на разпоредбите за плащане в брой

От бизнеса са категорични, че не трябва да се правят компромиси

12.10.2020 | 15:00 Редактор: Искра Ангелова

За два месеца през лятото са засечени над 2600 сделки, които са били над 10 000 лева, но за тях е платено в брой. Данъчните припомнят, че за подобни нарушения се налагат сериозни глоби. 

Нарушенията са засечени в близо 70 вида търговски обекти. Най-много в ресторанти, хотели, обекти за продажба на автомобили и други. Калоян е собственик на автосалон и споделя, че рядко има хора, които не са запознати с ограниченията. 

"Масово потребителите, които са клиенти на нашия автосалон, са запознати. Когато са суми над 10 000 лева повечето дори самите те предлагат по възможност по-голяма сума, ако не и цялата сума, да са по банков път", сподели Калоян Кралев.

Националната агенция по приходите обръща специално внимание на търговците за значителните санкции в подобни случаи.

"На ФЛ се налага глоба в размер 25 на 100 от общия размер на направеното плащане. ЮЛ подлежат на имуществена санкция в размер 50 на 100 от общия размер на направеното плащане", коментира Николай Николаев от "Връзки с обществеността" на ТД на НАП - Русе.

По официални данни от средата на юни до средата на август в брой са издадени 2620 фискални бона за плащане в брой. От тях 598 са за суми в диапазон от 10 000 до 20 000 лв., а сред останалите има фрапиращ случай – за над 7,6 милиарда лева. 

Допуска се, че става дума за техническа грешка на касиер, набрал сумата. А от бизнеса са категорични, че не трябва да се правят компромиси, дори в случаите, когато сделката е извън работното време на институциите. 

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Аз пък не знаех за това ограничение. Като се документира и осчетоводи, какъв е проблемът, че е платено в брой? Сигнализирай за неуместен коментар