Все повече българи зад граница и чужденци идват за лечение у нас

Тенденцията се задълбочава заради проблемите в здравната система в някои западни страни

08.10.2020 | 20:15 Редактор: Георги Камарашев

Чужденци и сънародници, живеещи зад граница, се прибират за лечение в България. Тенденцията се задълбочава заради проблемите в здравната система в някои западни страни. Процесът по лечение в иначе по-развити държави се затруднява допълнително вследствие на пандемията. 

Мария живее във Великобритания от 6 години. Като постоянен гражданин на Кралството има всички здравни осигуровки, които са ѝ необходими, за да се лекува там. Преди дни обаче се прибира в България за операция на гръбначния стълб.

"Имах много болки и повече година и повече не мога да се добера до магнитен резонанс. Отлагат ми го откакто почна пандемията и все чакам, а болките ми са непоносими вече и затова реших да си дойда в България", разказа тя.

Мария се връща у нас по съвет на дъщеря си, с която живее зад граница.

Здравната помощ в Кралството е допълнително затруднена заради пандемията, която налага ограничения пред прекия достъп на пациент до лекар. Британското издание "Гардиън" разкритикува премиера на страната Борис Джонсън за неефективна политика в борбата с коронавируса, която според вестника е създала хаос сред хората.

"Трябва GP-то да те назначи към някои специалисти. Оттам вече чакаш може би месец и повече да получиш съобщение кога ще те приемат, да ти определят дата и става много бавно", каза майката на Мария.

У нас процедурата, която в Кралството отнема повече от година, на Мария отнема само дни.

"Пациентката постъпи във вторник ако се наложи, в сряда беше операция и виждате, че днес вече я изписваме. Така че това е процедура, която не отнема много време, но според мен е допустимо докато се стигне до тази процедура, човек да загуби 2 години. Ако беше забавено лечението още в крайна сметка може би щеше да се обезсмисли самото лечение, защото в такива случаи пациентите трайно се инвалидизират в късния стадий и не могат да разчитат на оперативна интервенция", обясни д-р Емануил Найденов.

Д-р Найденов споделя, че не са рядкост случаите на хора, идващи от чужбина за лечение у нас. Освен Мария през последната седмица в болница "Св. Иван Рилски" постъпва още един пациент от Великобритания с тумор в мозъка, опериран от наши лекари успешно.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК