Гешев отговори на Европа, Борисов е разпитан за къщата в Барселона

От прокуратурата не пропускат и акцията в началото на юли в президентството

02.10.2020 | 18:33 Редактор: Искра Ангелова

Главният прокурор с писмо до Европейския парламент. Иван Гешев отговори на поставените въпроси от Комисията по граждански свободи в Брюксел, свързани с работата на държавното обвинение. 

Писмените отговори идват само ден, след като евродепутатите приеха резолюция, в която се критикува за питането на принципите на правовата държава, демокрацията и независимостта на съдебната власт. Политическите коментари също не закъсняха.

Въпросите на Комисията по граждански свободи от 16 септември са свързани с корупцията в България и работата на прокуратурата срещу порочните практики у нас. В 25 страници Иван Гешев на няколко пъти отбелязва, че дейността на държавното обвинение в тази посока "е безпрецедентна в периода след 1989 г". 

"Дейността на българската прокуратура в посока противодействие на корупцията, както и по повод ангажиране на наказателната отговорност на редица значими фигури за българското общество, е безпрецедентна в периода след 1989 г.", посочва Гешев.

И дава примери с разследвания срещу редица високопоставени държавни служители, "включително министри, депутати и кметове, преследвани заради прояви на корупция".

"Редица високопоставени държавни служители бяха преследвани, включително министри, заместник-министри, депутати, председатели на държавни и изпълнителни агенции, кметове на общини и области за различни прояви на корупция", се казва още в позицията на главния прокурор.

От прокуратурата не пропускат и акцията в началото на юли в президентството, като посочват, че "най-вероятно изявленията на Радев срещу прокуатурата са били мотивирани от действията на наказателното преследване, което тя предприе".

А от премиера Бойко Борисов са били снети обяснения по скандала с къщата в Барселона. Това също става ясно от разпространението отговори на прокуратурата. По разследването, започнало след публикация в испански вестник, е изискана информация от властите в Испания, която все още се очаква, а проверката по случая не е приключила. 

"Проверката по случая не е приключила, като в тази връзка е необходимо да се изчакат резултатите от възложените ревизии на физически и юридически лица, както и поисканата информация от компетентните власти в Кралство Испания", се казва още в съобщението.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 3
Читател
преди 3 години
Нямате представа,какво се "ражда" под каскета на бат Иван.Никога не забравя кой го е назначил за гл. прокурор,затова,всичко в доклада за Брюксел,ще е подредено мота мо.Там лелите и дядките,преди да са го прочели,ще постават добрата оценка.Движението на парите,е винаги успешно,когато те отидат на определения адрес. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 3
анонимен
преди 3 години
Абе ще си получи наказанието бат Бойко важното е да не е с последствия за много хора... Сигнализирай за неуместен коментар