Христиан Митев, НФСБ: Докладът на ЕК наистина е обективен

Били отчетени положителните и отрицателните страни на управлението

01.10.2020 | 22:19 Редактор: Георги Камарашев

"Докладът на ЕК е добър, защото дава всички положителни неща, които са свършени от настоящото управление, но отчита и недостатъчните усилия на управляващите".

Това заяви депутатът от НФСБ Христиан Митев в ефира на "Денят ON AIR" във връзка с представения от ЕС доклад за върховенството на закона в страните членки на ЕС.  

"Частта за правосъдие е насочена към главния прокурор. Имаше законопроект за промени в съдебната власт, който беше съгласуван от Венецианската комисия. Би следвало да продължат усилията в тази насока и да се намери ефективен механизъм", коментира народният представител пред Bulgaria ON AIR.

По думите му посланието на доклада категорично е положително.

"Посланието беше точно в тази посока - да, направили сте доста за борбата с корупцията, но трябва да обедините усилията си, за да постигнете повече. Важно е какво искат българските граждани, не е нужно да чакаме излизането на някакви доклади. Виждаме, че не само в България има проблеми. Оказва се, че в Полша, Испания, Словения също има проблеми с върховенството на закона", обясни Митев.

И изтъкна, че ЕК акцентира на сериозната реформа, която е направена от българската държава.

"Подчертава се също така и липсата на достатъчно производства, свързани с корупционни практики. Не трябва да забравяме, че именно по време на създаването на КПКОНПИ практически имаме наказателно производство по отношение на министър. Съгласен съм, че би трябвало действително да бъдат ускорени действията на КПКОНПИ, но и на цялата прокуратура и на съда по отношение на лица, заемащи високи постове", допълни депутатът от НФСБ.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК