Безлов: Отношенията между София и Москва се влошиха покрай спирането на Южен поток

В България има огромен брой руски дипломати

27.09.2020 | 16:00 Редактор: Таня Харизанова

Пореден шпионски скандал с руски дипломати у нас.

Въпросът с руските шпионски служби в България – темата е, колко реално ще бъдат засегнати, до каква степен има капацитет да се противодейства. Това са по-сериозните въпроси. Няма как да знаем, дали тези двама души са били от ГРУ, от руското външно разузнаване или от ФСБ. Това каза за предаването „Опорни хора“ Тихомир Безлов, старши анализатор в ЦИД.

България дълго време се разглеждаше като прекалено близка до Русия страна, запазвайки старите си отношения към Москва. Русия обаче променяше през годините отношението си към нас – от приятелско, към враждебно. Отношенията се влошиха покрай спирането на Южен поток. Това беше директно и раздразнително прието.

В някои балкански страни се твърди, че София е център на руското разузнаване за Балканите, че Москва се е опитвала да се противопостави на влизането на Македония в НАТО и ЕС.

В България има огромен брой руски дипломати.

Голямата тема за руските служби се появи покрай случая Скрипал. Тогава стана ясна логистиката на ГРУ към Западна Европа. Тогава се изостри темата за руското влияние. Коментираше се темата за усилията на руските служби да създадат проблеми на българската оръжейна индустрия, допълни Тихомир Безлов.


1
1 rate up comment rate down comment 0
usa
преди 3 години
Санкции ще има, интересува ни *** и чичка-тиквата какво е обещавал на СССР мутрите !С Евразия и Китай /а може би и с Европа / е свършено. толкова трудно ли е да се разбере. Сигнализирай за неуместен коментар