Марковски: Прокуратурата трябва да бъде контролирана от добре направения закон

Работата на прокуратурата се отчита със статистика

27.09.2020 | 16:00 Редактор: Таня Харизанова

По въпроса за доклада от ЕК има принципно ясно решение, какво трябва да се направи, за да може да се каже, в България има върховенство на закона. Зад думата върховенство на закона има общество, което живее цивилизовано. Пълни хладилници, със спокойствие за справедливост, липса на бюрокрация, неизсечени гори, незастроено Черноморие, несъсипана природа от отрови. Законът е необходим, за да живее човек нормално. Това каза в предаването „Опорни хора“ адвокатът Марин Марковски.

Добрият закон трябва да е така направен, че да е задължителен. Това е ролята на държавата. Шопската приказка, че законът е врата в полето и всеки може да го заобиколи, е приказка за кръчмата в Новоселци.

За да се прецени работата на прокуратурата, трябва да се види статистиката, там са фактите. Другото са политически оценки. Колко дела има внесени, колко дела има образувани, колко присъди има прочетени и т.н. Колко престъпления има разкрити и то на „белите якички“. Това са фактите, от които може да се направи извод, дали прокуратурата си върши работата. Иначе навлизаме в мъглата на политиката.

Въпросът за контрола на прокуратурата се решава по един единствен начин. Прокуратурата трябва да бъде контролирана от добре направения закон. Задачите на прокуратурата налагат независимост. Прокуратурата не е безконтролна, защото главният прокурор се отчита със статистика, категоричен е адвокат Марин Марковски.