5% от кандидатствалите за общежитие студенти няма да се класират

В сравнение с миналата година има спад на наемите с поне 20%

28.09.2020 | 11:20 Редактор: Ивет Арабова
5% от кандидатствалите за общежитие студенти няма да се класират

Само двама от 10 студенти търсят самостоятелна квартира.

"За да им излезе по-евтино, студентите предпочитат да наемат тристайни и четиристайни апартаменти и в тях да се събират повече хора, за да си делят разходите. Избягват да вземат за квартира гарсониера или двустаен, където да са по един или двама души. Подобни случаи са осем от десет или само двама от десет студенти предпочитат и имат възможността да са в самостоятелна квартира“, казва Диана Петрова от агенция "Явлена“.

Според Константин Пандов от ЕППИ поне половината от студентите предпочитат поне по двама орташки да наемат жилище и така разходите на човек да им излязат по-малки. По думите му има спад на наемите поне с 20% в сравнение с миналата година, като причината е сривът им в началото на пандемията, когато много квартиранти са напуснали столицата.

Даниела Грозева от "Веда корект“ потвърди, че през април и май заради пандемията много хора от провинцията са освободили квартирите и са се върнали по родните си места. "Няма покачване на наемите и има малко по-голямо предлагане от миналата година“, обяснява тя и добавя, че на пазара има две нови тенденции.

"Едната е, че хазяите вече искат повече от един наем за депозит (най-често по два), защото се опасяват, че квартирантите им при нови силни ограничения заради пандемията предсрочно ще напуснат наетото жилище. Другата новост е, че немалка част от новите наематели са и студенти, записани във ВУЗ-ове в чужбина, които поне до края на годината ще учат от родината си дистанционно", допълни тя.

Диана Петрова пък пояснява, че търсенето нараства, но все още е по-ниско в сравнение с миналата година с поне 5-6%. "Една от причините е преминаването на част от учащите се на дистанционно обучение. Има обаче и българи студенти, които са се върнали да учат тук, по този начин и търсят работа в София“, добави тя.

По думите ѝ записалите се в НБУ се интересуват от квартири обикновено в кварталите "Овча купел“, "Бъкстон“, "Красно село“ и в краен случай "Красна поляна“. За учащите се в Софийския университет предпочитани квартали са петте части на "Младост“, "Мусагеница“, "Дианабад“, "Витоша“. "За двустаен обзаведен в "Овча купел“ с паркомясто се искат около 400 евро. В "Студентски град“ 550-600 лв. е наемът за обзаведена гарсониера. За тристайните и четиристайните цените са около 600 евро“, поясни брокерката.

Подобни цени карат студентите първо да се опитат да се уредят с общежитие. "Има засилен интерес към общежитията, особено в големите университети, където обучението е хибридно“, сподели председателят на Националното представителство на студентските съвети Даниел Парушев. И тази година ще има студенти, които няма да се класират, но те ще бъдат само около 5% от всички кандидатствали. Основаната причина за това обаче е, че имат нисък успех или са изтървали сроковете и в момента пишат наново молби“, обясни Парушев.

"Сериозен недостиг на местата обаче тази година не се очертава, както се случи в предходната настанителна кампания“, прогнозира ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков. Той увери, че тази година от рано са предприети мерки. Правилата за класиране са променени, ремонтите също били по навреме. "В резултат на това няма да има нито един студент, останал без общежитие. След първо класиране само 60 души не са класирани, но и те ще бъдат настанени“, увери проф. Герджиков.

От Технически университет - София също се похвалиха, че за всички кандидати ще бъде осигурено място. И там няма отлив. "Настанените първокурсници са около 940“, заяви ас. инж. Васил Цанов - ръководител на "Студентски общежития и столове“ към вуза. Проблем обаче се очертава за студентите в УНСС. "За бакалаври и магистри има 4700 легла“, обясни главният секретар по социално-битови въпроси на учащите доц. Драгомир Стефанов. "Подадените молби обаче са 5 500. От класираните са се записали 4 350 души, което означава, че 350 са се отказали. За част от некласираните проблемът също е решен, тъй като са си намерили квартира или място в друг университет, информира "Монитор".

"Ще бъде направено второ класиране и до края на другата седмица ще се запълни капацитетът. По наши изчисления тогава ще има около 200 души, които да очакват настаняване от УНСС - не са на квартира или да са в друг университет.“, обясни доц. Стефанов. За 100 души от тях има разговори с музикалната академия да бъдат настанени в техни общежития с разменни писма. За останалите ще говорят в МГУ или УАСГ. Според него основният проблем е, че от повече от 20 години не е правено преразпределение на легловата база.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 1 месец
Така е като масово местата се заемат от бивши студенти Сигнализирай за неуместен коментар