Нинова: Моралът в политиката диктува да не лъжеш избирателите си

По време на форума, днес и утре, ще бъде избран нов ръководен орган на партията

26.09.2020 | 13:08 Редактор: Юлия Христова

БСП се събра на 50-и юбилеен конгрес. Делегатите избират ново ръководство на партията, след като Корнелия Нинова беше преизбрана за председател - за първи път с пряк вот. Въпреки това обаче вътрешната опозиция в партията остава непримирима. А кандидатите за членове на Националния съвет на партията останаха 692 след направени отводи.

Те се борят за 113 места. Изненадващо бившият лидер на БСП Михаил Миков си направи отвод от листата за пленума. По-рано сутринта той отказа да влезе и в ръководството на конгреса. 

Новите 150 в Националния съвет на партията ще взимат ключови решения, предложени от преизбрания лидер Корнелия Нинова. А в едночасова реч тя отчете консолидация в БСП, доказана с прекия вот за председател на 12 септември. 

Разединена обаче видяха левицата от вътрешната опозиция. 

Репресия според Нинова има - но в сегашното управление, което според нея е изчерпало мандата си. 

Нинова заяви, че БСП няма да подкрепят нито задкулисни договорки за управление, нито промените в Конституцията, предложени от ГЕРБ. 

Преди 4 години се поставихме задача. Казахме, че няма да влизаме в явни и скрити задкулисни договорки за власт и облагодетелстване на малцина от нас за сметка на 1 млн. българи, които ни дадоха доверието си. Изпълнихме го. Не приехме предложението да имаме председател на Народното събрание и министри в кабинета на Борисов“, каза Нинова и допълни: “Това би било пагубно не само за БСП, но и за България. Опитът в България сочи, че всяка партия, прегърнала се с ГЕРБ, повече не влиза в парламента и губи ролята си в активния политически живот. И най-важното моралът в политиката диктува да не лъжеш избирателите си".

В избора за нов Национален съвет на социалистите участват над 800 делегати.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК