Депутат от ВМРО: Наборната военна служба ще бъде върната

Според Борис Вангелов за това има голям процент одобрение на хората

24.09.2020 | 21:23 Редактор: Ивет Арабова

Да има доброволна военна служба от 1 до 6 месеца. Това реши на първо четене парламентът. Така всеки българин до 40-годишна възраст ще може да служи в резерва. Победи ли патриотизмът?

"Надявам се това да е стъпка към наборната военна служба. Тя ще бъде върната, не знам защо политическите сили правят така, че тя да не се въведе отново. Проучванията на Министерството на отбраната показват много висок процент одобрение на хора за наборната военна служба", каза за "Денят ON AIR" депутатът от ВМРО Борис Вангелов.

По думите му е приключил периодът, когато масово се бягаше от армията. Той поясни, че в момента има действаща кадрова армия и резерв, който е от доброволен резерв и запас. Поради това, че е прекъсната наборната военна служба в момента има все по-остаряващи хора на военен отчет, посочи народният представител.

"Резервът се състои от доброволен резерв и запас. Доброволният се състои от активен резерв и на разположение за активен резерв. Ние въвеждаме срочна служба в доброволния резерв. Това значи 6-месечна служба в поделение, пълно възнаграждание за звание и длъжност, времето в казарма ще се зачита за трудов стаж", допълни депутатът от ВМРО.

Вангелов подчерта, че не всяка длъжност ще изисква еднакво времетраене на обучението - затова службата ще е до 6 месеца.

"След тези 6 месеца резервистът ще има право да кандидатства за кадрова военна служба без конкурс. Той има право и да кандидатства с предимство в държавна администрация, структурите за сигурност. В доброволния резерв ще бъдат обявявани със заповед свободните длъжности", отбеляза Вангелов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той добави, че в медиите в Македония се внушава, че в България искаме да се откажат от нещо. "Имахме специална рамкова позиция от правителството, сега има и меморандум от Външно министерство. Страните членки на ЕС не могат да разберат какъв е нашият спор", заключи той.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
8888
преди 3 години
А Джамбазки ще си изслужи ли службата като мъж, или ще се крие като мишка, както го е правил не веднъж. Сигнализирай за неуместен коментар