Носенето на маски в пленарната зала на НС отново стана повод за напрежение

Заповед за освобождаване на депутатите от носене на маски няма, уточниха от РЗИ

24.09.2020 | 18:00 Редактор: Юлия Христова

Носенето на маски в пленарната зала на НС отново стана повод за напрежение. Въпреки че е задължително да се носят предпазни средства на закрито, пленарната залата може да се окаже изключение от общото правило. 

След като месеци наред депутатите заседават с маски, от левицата попитаха здравния министър дали тази мярка е наложителна. В писмена позиция  Костадин Ангелов поясни, че противоепидемичните мерки следва да се прилагат в сградата на Народното събрание само на места, които са свободно достъпни за граждани. И тъй като пленарната зала е с ограничен достъп и в нея влизат само депутати, ден по-късно министърът уточни, че здравето е въпрос на личен избор.

От Обединени патриоти обаче остро разкритикуваха решението на някои социалисти да не носят маски и поискаха депутатите да бъдат глобени от РЗИ.

Заповед за освобождаване на депутатите от носене на маски в пленарна зала обаче няма, уточниха от РЗИ.

Според закона за здравето за първо нарушение глобата за физическо лице за неносене на маска в закрити обществени места е от 300 до 1000 лв., а при повторно нарушение - от 1000 до 2000 лв. В началото на юли повече от 20 депутати бяха глобени с по 300 лв. заради нарушение.

Вижте пвоече в репортажа на Даяна Георгиева. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК