Около 15% от полицаите на протестите са командировани от провинцията

Това става ясно от писмен отговор на депутатски въпрос на МВР шефа Христо Терзийски

24.09.2020 | 10:45 Редактор: Ралица Братанова
Около 15% от полицаите на протестите са командировани от провинцията

Около 10-15% от полицаите, които охраняват протестите в София са командировани от провинцията. Броят им се мени съобразно нужните и те не участват всеки ден в опазването на реда по време на демонстрациите. Това става ясно от писмен отговор на депутатски въпрос на МВР шефа Христо Терзийски.

Охраната на протестите се осъществят основно от СДВР и служители на жандармерията. Броят на ангажираните в дейностите по опазването на реда се променя всеки ден според определената степен на риска – ниска или висока.
 

Въпреки това се налага силите да бъдат допълнени и с полицаи от провинцията, защото протестите не са регламентирани, не са изпратени уведомления до Столичната община и реално липсват организатори, които да поемат отговорност по охраната.
 
В същото време в социалните мрежи се оправят призиви за ескалиране на напрежението, което води и до сблъсъци с органите на реда. Организират се и автобуси, които да превозват участници в акциите в Триъгълника на властта от провинцията, предава Dnes.bg.
 
Полицаите от останалите градове в страната се командироват за съответния ден за участие в конкретната акция. Ако се налага да пренощуват в столицата, те се наставят в общежития на Академията на МВР и в хотели.
 
Колко струва това на държавата все още не може да се каже, защото не са готови финансовите отчети за направените и предстоящи плащания за командировъчни и настаняване.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
0 rate up comment rate down comment 0
ммм
преди 1 месец
Пазенето на бандитите които ни управляват и заради които сме последни и протестираме това ли наричате ред бе другари милиционерски шефове ? Милиционерите пазят партийните велможи и техните символи а полицаите пазят реда и спокойствието на гражданите.. А такива у нас няма Когато най-големите претъпници са в парламента или в министерския съвет вие защо тях пазите от народната любов ? Отговорът е че и вие се отъждествявате с престъпните мутри на власт , щом тормозите мирно протестиращи младе Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 1 месец
Родната полиция ни пази Сигнализирай за неуместен коментар