Планът „Урсула“ и приоритетите на ЕС

Големите империи от миналото се завръщат

20.09.2020 | 16:00 Редактор: Таня Харизанова

Какви са плановете на ЕК за следващата една година - Урсула фон дер Лайен обяви като основни приоритети защита на европейските пари от измами и корупция, създаване на режим за санкции, подобен на американския Закон Магнитски - ЕС е мотивиран за това от случая Навални, по-силен европейски здравен съюз, законова основа за минимална работна заплата, нов план за миграция. Всичко това коментираме в началото на предаването с бившия зам. - външен министър Любомир Кючуков, сега - директор на Института за икономика и международни отношения.

Според Кючуков, идеята е била да няма отделен мониторинг за България и Румъния. Отделно, ЕК не иска да повтаря, че има напредък. Идеята е двустранният мониторинг да се влее в общия за всички страни – членки. Любомир Кючуков коментира, че след Полша и Унгария, България е сред страните, застрашени от спиране на евросредствата, обвързани с върховенството на закона.

Кючуков коментира и напрежението между Гърция и Турция. Според него Турция доста агресивно отстоява своите възгледи, но играе на ръба на бръснача Нейният аргумент е, че държи бежанците и го използва срещу Гърция.

Цялото интервю гледайте в предаването „Брюксел 1“ на 19.9.2020