fallback

Румен Христов: Радев няма да е медиатор, той иска служебен кабинет

Toй подчерта, че има нужда от успокояване на обстановката

22.09.2020 | 21:21 Автор: Ивет Арабова

България отбеляза 112 години независимост и днес обаче не липсваха политически послания. Премиерът Бойко Борисов призова за обединение, а президентът Румен Радев подчерта, че за диалог между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2 трябвало да има здрава основа. Експертен кабинет решение ли е на политическата криза?

"Прочитът на хората, които не се занимават пряко с политика, трябва да бъде чуван. Не бива на тези дни да допускаме това, което се случва. Хубаво е да не политизираме нещата на тези дати. Има 365 дни - достатъчно време да протестираме и да се освиркваме", каза за "Денят ON AIR" лидерът на СДС Румен Христов.

Според него има нужда от успокояване на обстановката и има два варианта за назначаване на правителство - или правителството се избира от парламента, или се назначава от президента. "Президентът иска да назначи служебно правителство, той няма да играе ролята на медиатор. Ролята на президента е да се опитва да обединява", отбеляза Христов.

По думите му политическата криза, ако не е чак толкова голяма, не е толкова важна за просъществуването на едно правителство, а е важно дали има парламентарна криза. "В момента все още има мнозинство зад гърба на правителството. Днес България щеше да е друга, ако СДС беше продължил да управлява, убеден съм", подчерта лидерът на СДС в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той прогнозира, че трудно ще се съберат 160 депутати, които са нужни за свикване на Велико народно събрание. "Най-важното за предстоящите избори е те да са честни, прозрачни и хората да повярват в тях. Трябва да се дадат достатъчно гаранции. Ние настояваме за машинно гласуване. СДС е за въвеждане на по-голяма мажоритарност и разпознаваемост. Възможността за отчитане на преференциите е важна. Няма да е лесно съставяне на управляващо мнозинство, но България се европеизира", посочи Румен Христов.

Той заяви, че СДС се опитва да направи поредната идейна коалиция и тя е свързана с това, че с ГЕРБ са десни формации и членове на ЕНП. "Няма правителство, което е управлявало, и да не е допускало грешки. Икономическият растеж можеше да бъде по-ускорен. Можехме да натиснем малко педала, за да увеличим БВП, да увеличим възнагражденията на хората. Превантивната роля на ЕС спрямо всички страни членки е много важна. Този, който дава пари, има право да проверява по какъв начин се харчат те", допълни Христов.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback