80% от българите плащат сметките си навреме

Не теглим заеми за извънредни разходи, показва проучване

21.09.2020 | 16:54 Редактор: Ралица Братанова
80% от българите плащат сметките си навреме

Четирима от пет българи плащат сметките си навреме. Това сочат данни от международно проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD).

То показва каква е финансовата култура на хората по света през 2020 г. и как те се грижат за своя бюджет. С подобен резултат са жителите на Унгария, Тайланд, Хонконг, Австрия и Португалия. Лидери са естонците, като 95.1% от тях са посочили, че нямат забавяне при сметките. След тях са Малта и Молдова, отново с резултати над 90%. На дъното в класацията са Германия (50.4%), Италия (66.7%) и Малайзия (67.4%), предава "Монитор".

Добрите резултати у нас може да се обяснят с факта, че българинът следи зорко своите финанси. 75% от нас заявяват, че водят свой бюджет и записват всеки разход.

С това се нареждаме близо до страни като Русия (75.9%), Португалия (79.4%) и Хонконг (74.9%), а лидерът в класацията Тайланд е с 86.3%. Това означава, че освен да следим парите си, ние не позволяваме харчовете да надвишат доходите ни. Ако пък това се случи, то разчитаме на спестявания и не взимаме пари назаем. Над 80% от нас постъпват така, докато други около 33% взимат пари от близки и приятели. Резултатът е подобен при жителите на Тайланд, Южна Корея, Колумбия и Молдова.

Положителна тенденция е, че по-голямата част от българите, или 78.2%, посочват, че спестяват активно. За сравнение, в Колумбия, Русия и Италия този процент се движи между 36-42%. Оказва се, че най-много спестяват потребителите в Индонезия – 99.7% от респондентите казват, че си заделят бели пари за черни дни. След тях са Полша (98.2%), Южна Корея (96.4%), Тайланд (92.6%) и Малта (92%). 41% от българите имат спестявания, с които могат да живеят още между месец и половин година.

Една трета от нас ще издържат седмица дори по-малко със заделените средства. Едва 10.3% пък са с пари, които ще стигнат за над 6 месеца издръжка. За сравнение в Черна гора, Грузия и Молдова половината от анкетираните са посочили, че влоговете им ще стигнат за не повече от седмица. От друга страна, в Хонконг, Южна Корея и Австрия между 6-12% от гражданите са с недостатъчно икономии.

Снимка: БГНЕС 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК