Д-р Симидчиев: Училищата няма да се превърнат в центрове на боледуване

Според пулмолога коронавирусната инфекция не е безобидна, но не е и драматично тежка

20.09.2020 | 12:21 Редактор: Ивет Арабова
Д-р Симидчиев: Училищата няма да се превърнат в центрове на боледуване

"В училищата заразяването с коронавируса не е проблем, проблем е разпространението на вируса. Училищата няма да се превърнат в центрове на боледуване или в центрове на тежки проблеми за здравната система. Те ще станат още един канал за разпространение на инфекцията към рисковите за боледуване. Трябва да говорим как и защо се разпространява вирусът, а не да говорим конкретно за една или за друга дейност“. Коментарът направи пред БНР пулмологът д-р Александър Симидчиев. Той допълни, че ако имаме система, която може да проследи какво се случва с процеса на разпространение в училищата, ще може да се помисли как да бъде контролиран процесът.

Д-р Симидчиев подчерта, че е желателно, когато не можем да се дистанцираме физически, да носим маска и добави: "Маските водят до измеримо положителен ефект на намаляване на честотата на заразяване между хората. Няма публикации в научната литературата, които систематично да показват, че се увеличава вредата от носенето на маски. Ако носим систематично маска, ще имаме по-лека зима, защото ще намалее и честотата на класическия грип, на парагрипа и на другите респираторни вируси“.

Пулмологът припомни, че репродуктивното число на вируса варира от 1-2 докъм 2-0, което означава, че един човек заразява между 1,2 до двама други средно. "Средно взето за популацията един човек заразява между един и двама други. Целта е да свалим заразността под единица, тогава епидемията ще изгасне. Затова физическото дистанциране и носенето на маски целят това“, посочи д-р Симидчиев.

По думите му коронавирусната инфекция не е безобидна, "но не е и драматично тежка или особено опасна“. "Трябва да имаме разумна достатъчност в това, което правим като мерки, а тези мерки са лесни и приложими. Ако сме отговорни към социума, в който живеем, ще свалим репродуктивното число на вируса и пандемичният процес ще се самоограничи… Това заболяване не е особено опасна инфекция. То е неприятна респираторна инфекция, която има своите последици, особено за хронично болните хора. Ние можем да управляваме този процес с нашия разум. Тук борбата е между генетичната информация на вируса и на нашия разум. Вирусът използва на всеки генетичната информация, за да се разпространява, но ние не използваме обединения си мозък, за да можем да се справим с този проблем“, отбеляза Симидчиев.

Пулмологът поясни, че няма данни, че имунизацията срещу класически грип води до различно боледуване от коронавируса. Д-р Александър Симидчиев прогнозира, че процентът от общо направените тестове, които са положителни, ще нарасне. "Това говори, че вирусът се разпространява повече, но не значи, че се боледува по-тежко. По-тежкото боледуване ще се изразява в покачване на броя на хоспитализираните и на тези в интензивно отделение. С данните трябва да се работи разумно“, подчерта той.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК