Зов за помощ: Самотна майка живее от 17 г. със синовете си във фургон

Диана Димитрова е с куп заболявания и взима 200 лева инвалидна пенсия

19.09.2020 | 14:44 Редактор: Ивет Арабова

Диана Димитрова от Трявна е самотна майка и вече 17 години живее с тримата си синове във фургон и в тежки лишения. Тази година изпраща момчетата си на училище с няколко тетрадки и стари спортни екипи. Преди 17 години порой отнася кирпичената къща на Диана. От общината я настаняват във фургон в покрайнините на Трявна. А в управата я картотекират за общинско жилище. 

"През годините на нея ѝ е предлагано многократно да бъде настанявана в общинско жилище, като имаме дори и откази, декларирани от нея, единият от които е през далечната 2010 година. Доколкото съм запознат, нея мисля, че я спират заплащането на сметките, които са електроенергия и вода“, обясни зам.-кметът на община Трявна Марин Маринов. 

"Наистина са ми предлагали хората, но аз ги отказвам - много токове, води, задължения, които са живели преди мен там и ремонти. Аз ако платя всички неща, трябва да ми гладуват децата!“, сподели Диана Димитрова.

Диана е с куп заболявания и взема около 200 лева инвалидна пенсия. Единият ѝ син - Денис, е с 60% инвалидност и учи с ресурсен учител. Към пенсиите и социалните помощи жената добавя и оскъден доход от почасово чистене на улиците. Въпреки това, парите едвам стигат за храна. 

"Гледам каквото изкарам, да го вложа или в манджичка, или в супичка. Хляб, нещо за закуска, ей сега закусиха маргарин с шарена сол. Имам печка - камина от тези за отопление, други печки нямам. На дърва си готвя на тази счупената печка отвън“, разказа Диана. 

На 15 септември майката изпраща синовете си в осми, седми и пети клас. Успява да купи за единия раница, химикалки и малко тетрадки.  "Ще отидат със старите маратонки и старите екипи, за да може като взема пари да им взема един екип по-нов", казва Диана.

Целогодишно жената готви на печка на дърва навън, а пералня няма. Признава, че с децата ѝ живеят в лишения и се надява на помощ от милосърдни хора. От община Трявна и тази година са осигурили безплатно 4 кубични метра дърва за огрев. Въпреки тежката съдба, Диана рядко се оплаква, защото по думите ѝ, много българи живеят трудно и бедност.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
А не могат ли от общинята поня по-нов фургон да и дадат. Сега има такива временни, които са като големи стаи и са много по-хубави от това, което се вижда на снимката! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Лили Барута
преди 1 месец
Някой дрънкат че в БГ нямало бедност,корупция,криминална престъпност и бюрокрация. В същност обикновено всекидневие... Сигнализирай за неуместен коментар