ГДБОП разби група, търгувала с културно-исторически ценности

Три лица са привлечени към наказателна отговорност, обвинени са и двама иманяри

18.09.2020 | 14:45 Редактор: Георги Камарашев
ГДБОП разби група, търгувала с културно-исторически ценности

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност три лица за участие в организирана престъпна група за незаконно придобиване, държане и предлагане на предмети с белезите на културно-исторически ценности, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Обвинения са повдигнати и на двама иманяри (т.нар. копачи), които са предлагали находките си на участници в групата.

Петимата обвинени бяха задържани на 16 септември вечерта при специализирана полицейска операция на ГДБОП под надзора и ръководството на прокурор и следователи от отдел "Следствен" на Специализираната прокуратура в Свиленград, Харманли, Пловдив и София.

В хода на действията по разследването в жилища, тавански помещения и автомобили, ползвани от задържаните, са намерени и иззети над 1500 старинни монети, сред които и златна с висока стойност-Кизикен, стотици предмети с белези на културно-исторически ценности, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред. Иззети са също 2 металотърсача, единият от които за дълбочинно сканиране, както и 11 300 лв. Сред незаконно държаните предмети личат пръстени, метални плочки с различни изображения и форма, също и артефакти, чийто вид, произход и историческа стойност предстои да установят експертите.

С постановления на наблюдаващия прокурор тримата обвинени за участие в престъпна група са задържани за срок до 72 ч. На 19 септември 2020 г. Специализираната прокуратура ще внесе искане за вземане на мярка за неотклонение "Задържане под стража" за всеки от тях.

На двамата обвинени за незаконно добиване на предмети с белезите на културно-исторически ценности (иманярство) са определени парични гаранции.

Снимки: ПРБ

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК