Решено: ЦИК ще осигурява машините за гласуване

НС продължава с разискванията на второ четене на промените в Изборния кодекс

17.09.2020 | 10:45 Редактор: Ралица Братанова
Решено: ЦИК ще осигурява машините за гласуване

Народното събрание продължава с разискванията на второ четене на промените в Изборния кодекс. Със 116 гласа за депутатите приеха окончателно предложението на ГЕРБ ЦИК да наеме или да закупи машините за гласуване, предаде БНР.

Държавната агенция Електронно управление заедно с Българския институт за стандартизация и Института по метрология ще удостоверяват съответствието на доставения тип техническо устройство.

От БСП оспориха текста с мотива, че това ще доведе до хаос по време на предстоящите парламентарни избори.

Вчера мнозинството окончателно реши на следващите избори да се гласува и с машини, и с хартиени бюлетини. Днес парламентът ще обсъди предложението на ГЕРБ за създаване на нова глава в Изборния кодекс за въвеждане на смесена система при избори за Велико народно събрание. 

От ГЕРБ предлагат мажоритарен избор на половината депутати във Великото народно събрание, а останалите 200 да се избират пропорционално. Идеята е атакувана и от опозицията, и от един от коалиционните партньори - "Национален фронт за спасение на България".

В партията на Валери Симеонов предлагат запазване на общия ред, предвиден в конституцията, за избори за Велико народно събрание. В мотивите си НФСБ посочват, че Великото народно събрание изисква максимална представителност, която се гарантира единствено от пропорционалната избирателна система, а мажоритарен избор облагодетелства основно големите политически сили.

БСП настояват предложенията в изборното законодателство за Велико народно събрание да бъдат оттеглени. 

"160 подписа за свикване на Велико народно събрание няма да имате. Не губете времето на парламента и на народа, Това беше спасителният пояс за бойко Борисов и за вас", заяви Корнелия Нинова.

Депутите ще решават още дали да възложат на Централната избирателна комисия да закупи или наеме машините за гласуване - предложение, което се оспорва от БСП и ДПС.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Неприложимо ще е е много ясно Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Ще направят пълен цирк с тези машини. Нарочно ще ги компрометиратят , сигурна съм и ще кажат "Ето, видяхте ли, машинното гласуване е неприложимо". Сигнализирай за неуместен коментар