КЕВР реши: С 20% поскъпва цената на природния газ от септември

Стойността на парното и топлата вода няма да се увеличи

16.09.2020 | 16:07 Редактор: Виктория Гетова

Природният газ поскъпва с малко над 20%. Окончателно Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди новата по-висока цена на закрито заседание днес.

Одобреното предложение на "Булгаргаз" е за цена от 22,46 лв. на мегаватчас без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Според някои експерти този скок неминуемо ще се отрази на бизнеса.

"Това е едно сериозно увеличение, което ще причини сериозни проблеми на производителите или българския бизнес, който използва природен газ", смята енергийният експерт Еленко Божков.

Според Атанас Тасев пък увеличението не е фатално. Със сигурност ще се отрази на цената на тока, но той успокои потребителите, че скок в топлинната енергия няма да има.

"На тока естествено ще се отрази, защото засяга топлотехнически централи, които работят в режим на високо ефективна когенерация", коментира енергийният експерт Атанас Тасев.

Според Еленко Божков, обаче, това увеличение е само за септември и няма гаранции, че няма да има нов скок до края на годината.  

"Предложението на "Булгаргаз" за октомври е тази цена да се учеличи с 33%, спрямо цената от месеца, а за месец ноември даже тя става 40,5%", каза още Божков и добави, че подозира, че забавянето на решението на КЕВР с месец е заради сложната политическа обстановка.  

Министър Теменужка Петкова, обаче, обясни, че зад забавянето стоят проверки.

"Искахме да проверим как се прилага новата формула, знаете, че това е може би първият случай, в който цената на природния газ за септември, спрямо август се увеличи с близо 20% и това беше причината да направим проверка, за да видим "Булгаргаз" правилно ли прилага новата формула", посочи тя.

Новата цена ще влезе със задна дата и ще важи за месец септември.

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК