Съдии излязоха на протест пред ВСС

Те настояват за решаване на проблемите с новия софтуер, който сериозно затруднява работата им

16.09.2020 | 10:37 Редактор: Георги Камарашев

Съдии излязоха на протест зарази въведената преди два месеца Единна информационна система . Мотивът - тя сериозно затруднява работата им. Магистратите получиха подкрепа и от адвокати.

От юли месец постепенно започна въвеждането на единна информационна система в съдилищата. Преди седмица тя достига и до Софийския районен съд.

"На всички ни направи впечатление, че e изключително трудоемко да качиш някакъв съдебен акт, че това ще ни коства много време само за обработка на документите", заяви съдията в Софийския районен съд Стою Згуров.

Според магистратите системата досега е била много по-бърза като е изисквала много по-малко действия от съдията да качи своя съдебен акт, който е постановил. Докато за старата са били нужни 10 кликвания, то новата изисква повече от 30.

"В настоящата система тези стъпки са много повече, изискват подписването да е повече пъти, връщане назад-напред. Протестиращите дойдоха половин час преди заседанието на пленума на Висшия съдебен съвет, за да депозират заявление за прекратяване на работата с новата система", каза Васил Александров - съдия в Софийския районен съд.

Според професор Михаил Константинов системата е по-сигурна от предишната, защото използва електронен подпис и това удължава процеса. 

"След малко ще ви направя демонстрация на електронен подпис на документ и неговото изпращане и ще видите че има 15-20 операции, които трябва да се извършват. Съвсем доскоро в електронните системи на съдилищата беше хаос, всеки бъркаше вътре, промняше документи", обясни проф. Константинов.

Правосъдният министър Десислава Ахладова е съгласна с предложението новата система да бъде спряна засега.

"Временно да се преустанови действието на системата за един период до 18 декември, след което съдиите да изчистят всички несъвършенства на системата. Краткият период на тестване на системата е довел до това, че възникват и други проблеми, основно с по-натоварените съдилища", заяви Ахладова.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Защо уж прости неща все се превръщат в нещо мега трудно и неясно? Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години