Държавата въвежда електронно обслужване и документация в автошколите

Според част от бранша с нововъведенията корупцията в сектора ще бъде нулирана

15.09.2020 | 19:20 Редактор: Георги Камарашев

Промени в шофьорските курсове готви държавата. Въвежда се електронно обслужване и електронна документация в автошколите. 

Според част от бранша корупцията в сектора ще бъде нулирана, според други обаче именно промените ще станат повод за корупционни практики и повишаване на цените за младите шофьори.

Ани и Даниела в момента се обучават да шофират. Според тях въвеждането на електронен дневник ще подобри курсовете, за които се заплащат средно между 500 и 800 лева. Така пък задължително ще трябва да се преминава през всички етапи на обучение като каране на магистрала или в тъмната част на денонощието. 

"Така ще ми е лесно да следя и докъде съм стигнала с курсовете, да преценявам как върви моето развитие дали има такова или няма", обясни курсистът Ани Котева.

Въвежда се и изискване преподавателите да са назначени на трудов договор в учебния център. Предвижда се учебните автомобили да бъдат собственост на учебния център или да са му отдадени на лизинг. Според председателя на Асоциация за квалификация на автомобилистите в България промените ще намалят корупционните практики. 

"Не е честно едни автошколи да дават пълния брой часове, да обработват всички часове в учебната документация, а други да съкращават часовете, да не дават качество и да подбиват цените. Държавата трябваше да реагира по-рано спрямо такива моменти", заяви Красимир Георгиев.

Според председателя на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка текстовете са лобистки и са написани некомпетентно, а за изкарване на ново разрешително ще трябва да се ходи до повече институции. Това ще доведе до повишаване на цената на курсовете. Част от хората в бранша искат оставката на ръководството на Автомобилната администрация и среща с премиера. 

"Сега удрят една голяма балтия на всички учебни центрове. С тези текстове, които са записани в наредба 37. Това са текстове написани от лаици, хора, които не разбират и хора, които прокарват лобистките интереси, които ще прокарат корупционни практики в бъдеще", каза председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов.

Според адвокат Янева част от предложенията и в момента съществуват, а чрез промените ще се следи дали се спазват. 

"И към настоящия момент това е заложено в закона, въпросът е, че то не се спазва и като НПО при нас постъпиха десетки сигнали за това каква корупция има в сектора, но и непорочни практики издаване на съответните документи за павоспособност на шофьори, които не са провели, тоест чисто симулативно е преминал целия процес", обясни тя.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК