Екоминистърът разпореди проверка на чистотата на въздуха в Русе

В срок до 18 септември трябва да се докладва относно констатираните нарушения

15.09.2020 | 15:47 Редактор: Ралица Братанова
Екоминистърът разпореди проверка на чистотата на въздуха в Русе

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров разпореди проверка на чистотата на въздуха в Русе. Тя ще бъде извършена от заместник-министрите Атанаска Николова, която е с ресор "Опазване чистотата на въздуха“, и Николай Кънчев, който отговаря за Регионалните инспекции по околната среда и водите.

Съгласно заповедта, при наличие на замърсяване, зам.-министрите трябва да установят причинителите на замърсяването и въз основа на констатациите, заедно с компетентните органи, да предложат конкретни действия.

С цел установяване на информацията, свързана с качеството на въздуха в Русе, с която разполага временната анкетна комисия, създадена с Решение на Общински съвет - Русе, зам.-министрите трябва да проведат на място срещи с кмета на община Русе и председателя на анкетна комисия, подали сигнали в МОСВ.

На срещите следва да бъдат обсъдени Програма за опазване на околната среда в Община Русе и Програма за качеството на атмосферния въздух на общината, пише Investor.bg.

В срок до 18 септември трябва да се докладва относно констатираните нарушения, предприетите административно-наказателни действия, както и предложения за подобряване качеството на въздуха, съгласувани с органите на местната власт.

Миналата седмица жителите на Русе протестираха заради замърсяването на въздуха през последните дни. От общината настояха Министерството на околната среда и водите да осигури апаратура, с която да се установява с точност както вида на замърсяването, така и източникът му.

Снимка: БГНЕС 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК