Голям празник е: Кръстовден!

Прави се водосвет, а светият кръст се изнася в средата на храма

14.09.2020 | 07:45 Редактор: Виктория Гетова
Голям празник е: Кръстовден!

Българската православна църква чества Въздвижение на Господния кръст. Големият християнски празник е установен в чест на намирането на дървения кръст, на който е бил разпнат Исус Христос.

На Кръстовден се прави водосвет, а светият кръст се изнася в средата на храма, за да се поклонят вярващите.

Според църковното предание майката на император Константин Велики Света Елена е ревностна християнка. През 326 г. тя се отправя към светите места в Палестина, за да потърси гроба Господен, който два века по-рано е затрупан от гонителите на християните.

Усилията ѝ се увенчават с успех. Намерени са пещерата на гроба, както и трите кръста, зарити в земята. Кой от трите е Христовият кръст се разбира, когато чрез докосване с един от тях е възкресен наскоро починал човек.

Не останало никакво съмнение, че това е Кръстът на Спасителя. Йерусалимският епископ Макарий въздигнал Кръста високо, така че целият народ да го види и да му се поклони.

Възпроизвеждайки отминалите събития от живота на Църквата, днес православните християни още веднъж се прекланят пред Божията саможертва и в памет на претърпените страдания спазват строг пост.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК