Колко по-скъпа излиза подготовката за първия учебен ден заради Ковид-19?

С изискването за маски и дезинфектанти бюджетът допълнително се натоварва

11.09.2020 | 19:56 Редактор: Ивет Арабова

Новата учебна година идва с нови разходи заради извънредните санитарни мерки. Повечето родители вече са приготвили обичайните пособия. 

Таня е майка на второкласничка. Наскоро остава без работа, а сега трябва да подготви детето за първия учебен ден. "Помагалата са доста скъпи комплектите са 8 лева само, отделно се купуват тетрадки, химикалки, униформи, цените на униформите също в училището на дъщеря ми за доста завишени", обяснява Таня.

По сметки на майката само за началото на учебната година ще са нужни над 200 лева. Ако е необходимо да се купи нова раница, дори повече. Само помагалата струват около 60 лв. Сега с изискването за маски и дезинфектанти бюджетът допълнително се натоварва. Казва, че детските маски - шарени и с по малък размер струват поне 4 лева. 

Таня смята, че изискването за носене на маски или шлемове в училище стресира допълнително децата. Дъщеря ѝ например си мислела, че ако не го спазва, ще бъде преместена в друго училище. На този етап Таня се надява, че децата ще учат присъствено, а мерките ще се разхлабят и няма да се налага да носят маски. 

Според новите изисквания при съмнения за Ковид-19 при някое дете - то ще бъде изолирано. При положителна проба целият клас ще минава на дистанционно обучение за две седмици. Конкретни случаи ще се решават от Регионалните инспекторати по образование. А всички училища вече имат разпратени правилата за работа изготвени от Министерството на образованието.

Вижте повече в репортажа на Вера Балабанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК