19 години след атентатите на 11 септември - какво научихме?

Правителствата все още влагат много в борбата с тероризма

11.09.2020 | 20:50 Редактор: Калина Донкова

Отбелязваме 19 години от атентатите в САЩ, взели живота на близо 3000 души. Ударите срещу кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк от 11 септември 2001г. промениха нагласите на света.

Пътуването със самолет се превърна в страх за мнозина, а мерките за сигурност по летища, гари и ключови обекти в световен мащаб бяха вдигнати до най-висока степен.

Годините след зверските атаки доведоха до промени в геополитически аспект, а правителствата разработиха стотици антикризисни и антитерористични стратегии. Темата за борбата с тероризма е особено актуална и днес, близо 20 години по-късно. Няколко атентата в Европа в последните години отново поставиха под въпрос доколко подготвени са държавите за реакция и предотвратяване на подобни атаки.

Как се извършват наблюдението и контролът над терористичните клетки, основателни ли са страховете на фона на продължаващия бежански проблем и тлеят ли неразрешени конфликти на Балканите – тези теми коментирахме с Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност в предаването "Директно“.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
mitoko
преди 2 години
СЪГЛАСЕН С Д. КЪНЕВ. И ... МАЛКО ИМ БЕШЕ ТОЗИ БОЙ ! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Д.Кънев
преди 3 години
Какво научих.Ам чи много просто.Янките ги биха с тяхните камъни.Ам чи нали те обучиха терористите и сега реват. Сигнализирай за неуместен коментар