На велосипед от София до Русе в помощ на малката Ива

Момиченцето развива ДЦП, предстои му операция в САЩ на стойност 46 хил. лв.

10.09.2020 | 14:50 Редактор: Виктория Гетова

4-годишната Ива от Кубрат се ражда в седмия месец, едва килограм и 100 грама. След двумесечен престой в кувьоз развива детска церебрална парализа.

"Лошата походка, която с времето може да ѝ донесе изваждане на става, изкривяване на гръбнак, това е основното, което ни притеснява. Планирали сме операция в Америка, която се надяваме и се молим да е успешна и да я превърне в едно нормално дете, като всички останали", разказа майката на Ива - Гергана Тончева.  

Сумата, нужна за самата операция, е малко над 46 хил. долара, като около нея има и разходи за пътуване, престой в САЩ и рехабилитации.

18-годишният Александър от Русе решава да помогне на малката Ива, като популяризира каузата ѝ чрез каране на велосипед. Той ще измине разстоянието от София до Русе на 12 септември.

В събота младежът ще тръгне в 3 часа сутринта от София и се надява вечерта към 19 часа да пристигне в Русе. Александър ще пуска клипове на живо в социалните мрежи, за да могат хората, които следят събитието, да бъдат информирани докъде е стигнал.

А майката на Ива се подготвя в събота вечерта да посрещне Александър в Русе след дългото му пътуване, за да му благодари лично.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК