Подвеждащи снимки от големия протест скандализираха социалните мрежи

Стават ли действително деца свидетели на арести?

09.09.2020 | 18:53 Редактор: Виктория Гетова

Подвеждащи снимки от протеста на 2 септември в столицата обиколиха социалните мрежи и предизвикаха хиляди остри коментари. Фотос от нощта на големия протест, обявен за Велико народно въстание, предизвика цунами от възмущение в социалните мрежи.

Хиляди потребители видяха сцена как дете става пряк свидетел на ареста на баща си. Фоторепортерът Евгени Димитров е снимал размириците в тази нощ. На снимката той обаче вижда друго - фигурата на детето се оказва негова колежка фотограф.

"На тази снимка аз видях една сцена, която наблюдавах многократно в сряда, през нощта. Това са група полицаи, които арестуват протестиращ, в случая отстрани имаше клекнала моя колежка, която снимаше", разказва той.

Като фотограф Евгени Димитров обяснява причината за оптическата илюзия. Едната от тях е, че жената от снимката е дребна на ръст.  

Друга подвеждаща снимка също обиколи социалните мрежи и предизвика възмущение. Сцената е сходна - дете плаче, докато арестуват баща му.

Оказа се, че този път става въпрос за колаж. Кадърът не е от 2 септември, нито пък от България. Оригиналната снимка е заснета на 27 юли 2019 г. в Москва.

Според експерти има причина за подобна свръхреакция на възмущение от подобни снимки.

"Няма отговор на протестите, които вече два месеца са ежедневие. Има единствено: "Ние ще пишем конституция, но не е ясно каква конституция, нещо се замазва. В резултат на това, хората спират да вярват на институциите", смята PR експертът Любомир Аламанов.

Според него хората нямат никакво доверие на институциите и е напълно естествено, когато видят някаква снимка, първоначално да реагират по-остро.

Аламанов допълва, че в бъдеще социалните мрежи ще играят все по-сериозна роля в разпространението на информация и ще зачестят случаите на т.нар. информационна война.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 2
Нина
преди 3 години
1
0 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
Всичко е една голяма заблуда. Някой не харесва някой и се започва с мръсни номера. Направо не е за вярване. Сигнализирай за неуместен коментар