fallback

Сериозен спад на задължителните ваксинации при децата

Според специалисти причините за това са Ковид-19 и забраната в извънредното положение

08.09.2020 | 19:36 Автор: Ивет Арабова

Ново завишаване на положителните тестове за коронавирус за изминалото денонощие, при направени по-малко тестове. Това показват данните от Единния информационен център. Същевременно се отчита сериозен спад на задължителните ваксинации за деца през тази година. 

2-годишната Ема е ваксинирана през пролетта на тази година. Майка ѝ казва, че спазва стриктно имунизационния календар, защото това ѝ дава спокойствие за здравето на детето ѝ.

"Смятам, че ваксините не са измислени случайно, защото смятам, че те ни предпазват от доста болести, които за съжаление хората са забравили за съществуването им очевидно и не смятат за нужно да ги поставят. А виждаме колко бързо може да се разпространи една болест като морбили например", споделя Розалинда Николова. 

И ако Ема вече има ваксина срещу морбили, според анализ на Националния център по обществено здраве 35% от нейните връстници нямат. Спад има и в имунизациите срещу рубеола и Хепатит. Лекарите са категорични, че тези ваксини са задължителни не без причина. 

"Това, че ние като лекари нямаме времето да говорим за нуждата, за необходимостта и за това колко е сериозно положението с поставянето на ваксините, с това, че трябва да се изгради това, за което много се говори в момента с Ковид за стаден имунитет", обяснява д-р Гергана Николова, която е общопрактикуващ лекар и член на УС на Българския лекарски съюз.

Специалистите казват, че причините за по-ниския брой ваксинирани деца могат да се търсят както в забраната за имунизация в извънредното положение, така и коронавируса.  

"Не толкова страх от ваксината, колкото страх да не се заразят, ако посетят лечебното заведение, където се предполага, че вероятността да срещнеш болен с коронавирус е по-голяма", смята председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването Стойчо Кацаров.

Макар и задължителни за прием в детските градини, не всички родители ваксинират децата си. Експертите са на мнение, че здравните власти трябва да въведат мерки за задължително ваксиниране на всички деца, преди да тръгнат на училище. 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback